marți, 18 ianuarie 2011

To eat or not to eat?

Pe anul acesta o sa-mi mut blogul pe .ro si o sa infintez o noua rubrica:  "cate calorii mancam si cate consumam". Desi gasim prin ograda online-ului foarte multe site-uri despre "cum sa mancam sanatos", nu stiu pe voi, dar pe mine nu m-au motivat in nici un fel.
Doresc prin aceasta rubrica sa va prezint parerea mea personala, ceea ce fac eu si la mine a avut rezultat. Nu spun ca restul nu ar avea rezultate, in final totul se rezuma la cat de consecventi suntem. Insa atunci cand trebuie sa mancam 1 zi numai fructe, 1 zi numai legume, 1 zi numai carne, etc. nu cred ca putem sa ducem acest "stil de viata" la infinit.
Ecuatia este destul de simpla: cat bagam si cat scoatem, ca in orice business de altfel. Daca suntem persoane sedentare, adica singura miscare pe care o facem este de la autobuz la birou si autobuz acasa si petrecem 80% din zi cu fundul pe scaun atunci numarul de calorii trebuie sa fie scazut cat sa nu ne infometam ( femei 1600-1800 kcal/zi, barbati 2000-2300 kcal/zi pentru mentinere, 1200-1400 kcal/zi femei, 1800-2000 kcal/zi barbati pentru slabit). Daca avem un stil de viata cat de cat activ, adica 1-2 pe saptamana dantuim, alergam 20 de min, ne dam cu rolele si alte activitati de acest gen marim raportul caloric cu 200 kcal/zi, iar daca suntem activi, pe principiul nu pot sa dorm noaptea daca nu dedic in fiecare zi o ora sportului mai marim cu 400 kcal/zi.
Aceasta ar fi o piesa din puzzle, al doilea lucru important mese regulate: Mic dejun (7-9 am) degustare (11-12), pranz (13-15 pm), degustare (16-17), cina ( 19-20 pm). Daca sariti peste una dintre mese, va infometati si o sa dati iama in frigider cu prima ocazie, mai rau ca turcii la batalie. FARA SCUZE "am avut prea mult de lucru, n-am timp sa mananc la pranz",  sa fim seriosi toti o freacam la un moment dat la job. Timpul ala puteti sa-l acordati pranzului. "Dimineata nu pot sa mananc", mai degraba nu vreti...
Al treilea lucru important ar fi sa nu rontaiti sau sa mancati din mancarea altora, "sa gustati". Mancati ce aveti voi in farfurie.
Al patrulea, dar nu neaparat ultimul, miscarea. Stiu ca toti mergem pe principiul "teoria ca teoria, dar practica ne omoara". Insa macar odata pe saptamana e bine sa faceti miscare. Orice fel de miscare e bine venita, plus ca va veti simtiti bine. Cand vedeti ca alergati 5 km, o sa ziceti "hmm ce tare sunt!".
Acum vine momentul tragic, cand trebuie sa va luati la revedere de la anumite alimente, cu care ati crescut, pe care le iubiti, insa viata e grea si toti trebuie sa facem sacrificii. Junk-food, sucuri acidulate, dulciuri, alcool.  Stim cu totii de ce nu sunt bune, insa nu e o tragedie daca 1-2 ori pe luna le savurati cu moderatie. Din punctul meu de vedere, atunci cand iti doresti foarte bun sa bei un pahar de o cola, sa o faci. N-are sens sa devenim frustrati din atata lucru.
De maine o sa postez tipuri de mancaruri cu numarul de calorii pe portie, so stay tune my friends!

2 comentarii: