luni, 11 octombrie 2010

Starbucks: Cel mai mare lant de cafenele

  
Probabil cu totii ati auzit de Starbucks: Aceasta industrie a inceput in 1971, iar acum exista peste 16300 de locatii in intreaga lume. 
Pe langa sistemul lor unic de dimensionare (Tall, Grande, Venti) exista o multime de alte lucruri interesante pentru a afla despre acest lider al revolutiei de cafea gourmet. Acum sa va spun 10 din cele mai fascinante lucruri despre cea mai apreciata cafea.



1. Sunt peste 87.000 de posibilitati de a combina o bautura

Stiam ca au un meniu vast, dar 87.000 de optiuni? Intradevar cand ma duc la Starbucks imi este greu sa ma decid ce bautura sa aleg. PR-ul Lisa Passe a declarat: "  Dacă luaţi toate de băuturi noastre de bază, multiplicaţi-le de modificatori şi opţiuni de personalizare, veţi obţine mai mult de 87000 combinatii".

2.O prajitura Chocolate Scone are aproape atatea calorii cat un Hamburger 

Chiar daca sunt extrem de delicioase prajiturile de la Starbucks, acestea sunt si scumpe cand vine vorba de calorii. Daca sunteti la dieta incercati sa le evitati.

3.Numele Starbucks are inspiratie literara.

Potrivit Pour Your Heart into It: How Starbucks Built a Company One Cup at a Time  scrisa de catre CEO-ul Starbucks-ului, Howard Schultz, numele vine de la personajul Starbuck, din romanul Moby Dick, de Herman Melville. Iar aceasta tema nautica este extinsa si in logo-ul companiei, care potrivit lui Schultz a fost inspirata dintr-un print nordic, o sirena cu doua cozi, din secolul XVI.

4.Zambetul angajatiilor face parte din job description  

Acest mic detaliu a fost transmis de către Marissa Bea, care a lucrat in locatiile din  Seattle şi New York  în ultimii trei ani. Manualul angajatului, numit" Platforma Green", "vorbeşte despre conectarea, descoperirea şi răspunzând, zâmbind ... ca o modalitate de legătură cu clienţii," confirmă Moore. Iar sincera sa fiu asa si este. Toti angajatii la Starbucks sunt super amabili, zambesc si iti sar in ajutor.

5.Starbucks deschide zilnic cate doua sau trei locatii 

Daca in 2008, Schultz avea in plan sa deschida cate 6 locatii pe zi, criza le-a cam dat planul peste cap si au redus acest numar la 2-3 locatii.

6.Mesele sunt create pentru cei singuratici

Acele mese mici si rotunde sunt proiectate pentru a da mereu senzatia de plin, pentru ca atunci cand un client sta singur la masa sa nu se simta stanjenit. Mesele rotunde au un statut informal, pentru cei care sunt singuri, dar si pentru grupuri. In acest an am mai citit ca vor sa scoata un nou design de masa. Rotunda cu un singur capat drept  special dedicata celor care vin singuri la cafenea.

7.Majoritatea cafenelelor sunt decorate conform unuia sau maxim trei tipare

Interioarele magazinelor sunt menite să reflecte caracterul cartierului din jur, respectiv mall-urilor la noi. Tinand cont ca majoritatea Starbucks-urile in Romania sunt in mall-uri.
 "Avand un design estetic relevant pe plan local este important", spune Rubinfeld. Cele trei teme pentru a alege sunt: 
Heritage ( lemn, beton colorat sau faianta, podele, scaune de metal şi lampe de iluminat"); 
Artizanat ("oţel, grinzi expuse, ziduri, vitrine de sticlă şi rame din lemn lustruite manual");
Modern regional("luminos, spaţii pline de lumină punctată cu mobilier regional inspirat şi ţesături relevante"). 

8.Exista o marime secreta a paharelor care nu se afla in meniu.

Mai este denumita si "Kid-size" dedicata pentru copii, in care li se ofera cacao cu lapte sau adultilor espresso. Deasemenea se zvoneste ca va fi introdus inca o marime mai mare denumita Trenta.

9.Toate magazinele se deschid la aceasi ora

Aici nu este tocmai un adevar, in functie de oras si tara, fiecare are programul sau. Insa toate magazinele trebuie sa fie deschise cu 10 min inainte sa se puna afisul cu "deschis" si sa se inchida 10 min dupa afisul "inchis". Cel putin aceasta este politica lor worldwide. In Romania nu stiu daca acest aspect este respectat. Cert este ca m-am dus odata cu 5 minute inainte sa fi deschis si am intrat si mi-am comandat fara sa zica nimeni nimic. 

10. Starbucks ramane favoritul meu in materie de cafea

Daca as putea mi-as petrece toata ziua in acest loc faurit cu cafea. :))


P.S: maine o sa postez o reteta de eclere, fiindca sunt sigura ca va era dor de ceva dulce.