miercuri, 29 decembrie 2010

Tort de sarbatoare.

Stiu ca ar trebui sa-mi fie rusine pentru postarile mele rare, insa mai bine rar si bun. Asadar ca tot suntem in saptamana cand toti suntem freakin' disperati dupa mancare si bautura, eu va prezint un tort super bun si usor de pregatit.
Tortul l-am pregatit cu o saptamana in urma as Christmas present for work, iar toata lumea m-a sfatuit sa-mi deschid o firma de catering/restaurant etc. :)
Pentru a-l "asambla" aveti nevoie de urmatoarele:
- 14 oua ( 8 pentru crema de zahar ars, 6 pentru blat)
- 1 l lapte 3,5%
- 600 gr zahar
- esenta de vanilie, rom, migdale
- 200 gr faina
- coaja de lamaie
- fructe exotice
- frisca lichida/smantana pentru frisca
- frisca de ornat
- decoratiuni ( trandafiri Dr. Oetker)
- ciocolata neagra
Mai intai de toate trebuie facuta crema de zahar ars. Intr-o cratita inalta, pentru tort puneti 200 gr de zahar si o puneti pe foc pana cand zaharul se topeste si are culoarea caramelului. E bine sa stati langa cratita in acest moment pentru ca zaharul sa nu se arda, O luam dupa foc si incepem sa invartim pana cand caramelul acopera in intregime cratita, apoi se lasa la racit.
Intr-un bol batem cele 8 oua cu inca 200 gr de zahar pana cand acesta se dizolva, adaugam esenta de vanilie si laptele. Compozitia o turnam in cratita unde se afla caramelul racit si intarit pe laturile cratitii. Bagam la cuptor pentru 30 min.
Timp in care putem sa ne apucam de blat. Acest blat se poate folosi la foarte multe cookie-uri. Este blatul clasic de pandispan.
Veti avea nevoie de un bol mic si unul mare. Luam cele 6 oua ramase si separam galbenusul de albus, evident albusurile vor fi in bolul mare, pe care le batem spuma. Ca test, telul sa stea nemiscat in spuma. Apoi adaugam cele 200 gr. de zahar ramas, esenta de rom ( daca doriti) coaja de lamaie si amestecam bine, tot pana cand zaharul se dizolva. Acum intervin galbenusurile care se adauga pe rand si se bate in acelasi timp.
Eu la faina am trecut 200 gr, dar puteti masura si cu o lingura normala, adica 6 1/2 ling. de faina, care se adauga treptat si se mesteca in compozitie.
Pasul urmator ar fi sa tocati cateva fructe exotice (banane, ananas, portocale, kiwi etc). Pe urma scoatem crema de zahar ars din cuptor si presaram fructele si imediat compozitia de blat si mai bagam totul la cuptor inca 15-20 min, pana cand blatul prinde o culoare aramie. Ca sa fim siguri ca este facut se poate testa si cu o scobitoare infipta in blat si scoasa curata, semn ca este gata!
Il lasam 2 ore pana se raceste cat de cat si veti face operatiunea intoarcere din 3 miscari. Anume, punem deasupra cratiti un platou pe care rasturnam rapid tortul.
Acum va urma o parte dureroasa pentru pofticiosi, totul trebuie lasat peste noapte pentru a se raci complet si a se insiropa.
Cat timp mai dati tarcoale prin bucatarie puteti bate frisca, se poate cumpara frisca lichida sau smantana pentru frisca (care este mult mai buna la gust). Cu mixerul in 10 min va fi vis!
A doua zi il scoatem de la rece si il ornam cu frisca si decoratiuni. Apoi digg in!

Bon appetit!